onsdag den 30. juni 2010

Sommerdag - sidste juni

Petunier er jeg normalt ikke begejstret for, men denne ene slags har en speciel let elegance og en dejlig duft. Det er faktisk en ampelplante, som burde hænge med hovederne nedad. Jeg har ladet den vokse op ad et pileflettet stakit i stedet for. Det klarer den udmærket. Geranier, Porcelænsblomst og Cinerarie (Sølvblad) har selv fundet deres voksested - og det passer mig udmærket, for de klæder hinanden vældig godt. Sølvblad er næsten blevet træagtige, men bliver klippet helt ned hvert efterår.
Jeg har faktisk slet ikke så mange blomstrende stauder, men mange planter med forskelligt farvet løv.
Sommerplanterne Heliotrop og vingetobak i kurv
Hylden blomstrer og dufter utroligt smukt i denne tid. Et par blomsterskærme i en vase spreder en dejlig duft.
Lavendler og roser står i knop nu
I dag var det tid til at klippe akelejer helt ned i bund inden de frøformerer sig over hele haven. Om et par uger er der igen dejlige små grønne bladrosetter.

lørdag den 26. juni 2010

Lidt ro til at nyde

Endelig er haven rundt omkring ved at være ok inden næste runde med hækklipning. Men lige nu vil jeg have lov til bare at nyde de sidste mange ugers arbejde med klargøring. Alt står fint og på spring til at vokse sig stort og flot. Vi er så heldige at have sol på terassen hele dagen . En del af vore naboer er ikke så heldige, så de flytter ud til gadesiden om aftenen. Det ville jeg ikke være glad for. Ca. 3 meter af den 9 meter lange overdækkede terasse er forsynet med brudsikkert glas ud mod terassen. Det nyder vi meget, for her er der som regel lunt og altid tørt. Om morgenen har vi sol i den anden ende af terassen - og det er også her vi kan holde ud at være senere på dagen, når og hvis solen skulle finde på at skinne. Fra hyggehjørnet har vi fin udsigt til vore fuglefoderpladser, hvor vi også fodrer om sommeren. Fuglene er også begyndt at bruge fuglebadet af granit efter at jeg har sat en ekstra skål ned i det. Vandet bliver alt for varmt i et granitbad!
Klatrerosen Schneewittchen har store tunge blomster. Desværre blomstrer den kun een gang - med lidt held 2 gange om året.
Hortensiaerne i mine krukker blomstrer på nye skud. Andre sorter blomstrer kun på gamle skud. Det betyder at de ingen blomster får efter en streng vinter, hvor de er frosset ned. Men hortensiaer i krukker skal have mindst 5 liter vand hver eneste dag.
Lobelia Cardinalis var frosset væk i vinter, så jeg har købt 5 nye stauder. Dem må jeg passe bedre på til vinter - lidt dække kunne have reddet dem. Nu er de allerede bundet op kort efter plantningen, for de bliver store og tunge. En god vindblæst dag får dem til at vælte, så det prøver jeg at imødegå.
Det samme gælder katosten, som står med masser af blomster. Den blev bundet op meget tidligt og opbindingen kan ikke længere ses - men jeg ved at den bliver stående når de tunge blomsterhoveder viser farve.

søndag den 20. juni 2010

Hvorfor?
Den lille mand med den obskøne finger er en julegave fra mine børnebørn. Hvorfor jeg lige skulle have den, melder historien ikke noget om. Det gavtyveagtige ansigt minder mig ret meget om min afdøde far. Han kunne også finde på at "give finger" - men det var slet ikke opfundet på hans tid.
Terassebeplantning Bunddække
Balancen mellem urskov og bunddække kan godt blive lidt flydende. Men eet er sikkert: Ukrudt har ikke en chance
Bregner kommer hurtigt til at fylde en masse men hvor er de herligt friske at se på først på sommeren, lige når de har rullet sig ud. Løvefod er også en dejlig plante, de runde paraplyagtige blade er smukkest lige efter regn, når regndråberne glimter som diamanter. Plantens smukke gule skærmblomster er kønne sammen med mange sommerblomster.
Der er ikke plads til ret meget ukrudt i bunden af dette bed, som ligger oppe i udkanten af min lille "skov, som har to rækker træer og 2 rækker buske.
I skygge er hasselurt (Assarum Assareum) en flot bunddækkeplante, som både formerer sig ved såning og med udløbere. Jeg har planer om at etablere et bunddække under mine Rhododendronbuske oppe i skovkanten.

Bålbedet er uundværligt

Bålbedet
En stor have giver masser af affald. Selv med 3 store kompostkasser er der affald, som ikke kan komme i komposten. Rosenafklip og tornede buske og blade samt alt det der ikke kan kværnes kommer på bålet og
bliver brændt. Vi har altid haft denne bålplads. Når der er brændt af, bliver bålpladsen beplantet. Når børnebørnene er her, bliver trampolinen sat ovenover bålbedet.
Midten af bålbedet beplantes med hosta og løvefod, som hvert år graves op og sættes i spande indtil bålbedet er klar til beplantning igen.
Udover hosta og løvefod planter jeg spanske margueritter samt hjemmeavlede høje hvide Tagetes og Biblomme. Bedet når at blive tæt midt i juli måned.

Intet er som det "plejer" at være

Een ting er sikker - mælkebøtter og andet grønt med "krudt" lader ikke vente på sig.
Jeg plukker rask væk ind af tulipanerne. Kan de ikke nydes udenfor, må de nydes inde i stuen
Disse pinkfarvede tulipaner er usædvanlig store og flotte. Så store og flotte at en smule blæst kan lægge dem ned.

lørdag den 5. juni 2010

En kold maj måned 2010

En underlig kold og uvenlig maj måned - slet ikke som i 2009 hvor tulipanerne på grund af varme havde en meget kort blomstringstid. I år stod tulipanerne rigtig længe, og når det var for koldt til at nyde dem udenfor, kom de med ind i stuen i stedet for.Kridhvide pinseliljer