mandag den 22. juni 2009

Perfekt vejr til havearbejde

Taks og iris i skøn harmoni
Færdig arbejde - nyd det!
Det er nogen lange strækninger der skal renses for ukrudt, men vejret var bare perfekt til det i dag - og i går. Vi har lerjord, som dog mange steder, som her i forhaven efterhånden - og det er 34 år, er blevet mere medgørlig. Der er kørt utrolig meget sand og tørvestrøelse på det i tidens løb. Kommune har ikke haft i sinde at lægge fortov, fordi det er en privat vej, og husejerne har ikke kunnet blive enige om at lægge noget fortov. Vi har valgt at have sand på, som er nemt at rive ukrudt op af. Andre har ral, fliser hist og pist, og enkelte har endda sået græs på fortovet. Heldigvis ikke nogen af vores naboer, for vi har rigeligt med græsukrudt i forvejen. Men nydeligt så der ud, da jeg var færdig i dag. Men..... jeg mangler jo at klippe buske ned !
Lavendler og roser på nippet til at springe ud.
Imens jeg morede mig i forhaven, var gemalen gået i gang med hækklipperen . Vi har mange og lange hække, så der er nok at gå i gang med.
Her kan man da for alvor tale om at hækkene er havens mure. Tilbage er faconklipningen af alle de buske og træer, som jeg har valgt at holde nede med en faconklipning. Det gælder Buksbomkuglerne, Broget Liguster, Benved og mindsandten også vores GINGKO træ, som alle undrer sig over.
For enden af fortovsbedet stod der engang et hyldetræ, som vi har gjort alt for at komme af med. I år blomstrer det igen noget så flot, så nu får det lov til at stå. Men det er faktisk kun en busk nu - ca. 1½ m høj.
I går var det også havedag - eller flisedag. Det er bare ikke kønt med ukrudt mellem fliserne, så enten var det en omgang Round-up eller knofedt. Jeg valgte det sidste - for så er man fri for at se på alt det nedvisnende ukrudt det meste af en måneds tid. Men lad os bare sige at jeg også er miljøbevidst og kun bruger sådan noget stads meget behersket. Ofte med en pensel på et enkelt blad.
Ja, jeg kunne godt ønske mig nogle færre fliser, men nu er jeg da færdig med det for denne gang. Jeg vil prøve at blande almindeligt husholdningssalt med fint strandsand og feje det ned i rillerne. Måske holder det ukrudtet væk - måske ikke.

Havens planter i midten af juni måned

Den røde Klematis på skurvæggen
Den er bare ikke til at styre, for den vil op -op - op, helt derop, hvor den ikke kan holde fast i noget, så jeg har prøvet at holde den nede med nogle pilegrene. Men ikke om den gider, tværtimod, nu prøver den at komme ind i skuret under tagpladerne. Nu må den selv om det.
Knopper i den overvintrede fuchsia - på 3. år - hurra!
Fuchsiaen er en morsdagsblomst fra yngstesønnen. Den var et brag af en fuchsia da jeg fik den, men så mange blomster forventer jeg ikke. Jeg er glad for hver eneste blomsterknop, som jeg længe har ventet på - og nu er de der! Fra min sofa bag glasvæggen har jeg frit udsyn til den.
Stedmor gider lidt endnu
Hvis man er flittig til at fjerne visne blomster og frøkapsler, kan stedmorplanterne faktisk holde hele sommeren. Denne her har sået sig selv fra sidste år. Den vidste nok at den klædte den røde Heuchera i baggrunden så flot.
Gertrude Jekyll
En herlig duftende engelsk rose, som blev købt fordi den skulle stå i en af de store krukker. Sidste år plantede jeg den alligevel ud, fordi den skrantede lidt. Det stadie har den overvundet nu og der er et langt skud og flere nye på vej.

Hortensia i krukke
Hortensiakrukken med nyt understel
Ih, hvor er jeg træt af de der middelmådige krukkevogne med dårlige hjul. Hver gang jeg skal flytte krukken ud i regnvejr eller af vejen, nåede jeg næsten at vælte hele molevitten fordi hjulene blokerede. Nu har jeg købt en "flyttekat" hos Jem & Fix, der havde dem på tilbud til 99 kr. Gemalen har savet brættet til og flyttet hjulene. De var nemlig langt billigere end i "løs vægt". Herligt - og der skal bestemt købes nogle flere til de største krukker.
Hvad er en have uden HOSTA ?
Disse pragtfulde bladplanter skjuler totalt nedvisnede tulipaner og det passer helt perfekt med den timing. Alle nye tulipaner er sat således at de efter blomstringen dækkes af en anden plante. Der er ikke noget, der er mere trist at se på end løgvækster, som står og bliver mere og mere gule og visne....... og det skal de, hvis de skal trække kræfter til næste års blomstring ned i løget.
Hosta i blomst langs skuret også her dækker de tulipaner
Mit højbed rummer kun krydderurter - og lathyrus
I år har jeg sat en wigwam af piletræ over oreganoen. Det virker fint og jeg undgår at den lægger sig hen over timian og persille. Jeg har ikke nænnet at klippe purløgen, men det skal gøres en af de nærmeste dage. Så vokser det bare fint til igen og der er purløg til resten af året. Vi er blevet ret gode til at tage nogle krydderurter med ind til al mulig madlavning.
Jordbær i ampler
Schneewitchen blomstrer fint - men har meldug! Klatrerosen er alt for stor og jeg har måttet tøjre den. Det var med vilje jeg ikke klippede den mere tilbage, fordi den gerne måtte dække fuglekassen lidt. Men der kom slet ingen fugle i kassen i år. Når den er afblomstret - den blomstrer kun den ene gang, vil jeg lade en hvid tallerkensmækker kravle op i de bare grene. Med lidt held kan den dog få blomster een gang til i sommer.
Min stammede syriske rose, som får hvide blomster med lilla midte. Syrisk rose - lilla - i krukke
Jeg har flyttet planten et par gange, men her i det lune hjørne i krukken ser den ud til at trives. Det bliver spændende at se om der kommer knopper i den snart.

lørdag den 20. juni 2009

Hvem spiser mine blade ?

Opdaget!
Det er et par år siden jeg sidst har set ligustersværmerens larve i min have. Men der er sikre tegn, når man ser dens store - faktisk smukt facetterede - efterladenskaber enten på jorden eller som i dag liggende på et blad. Og man er slet ikke i tvivl om at den er godt i gang med at guffe i sig. Et stort blad fra en hortensia var høvlet væk i løbet af et par timer. Den skal jo også vokse sig stor og stærk. Op til 10-12 cm kan sådan en larve blive - og den bliver meget flot med lilla/sort/hvide striber på tværs ned langs kroppen. Som voksen kan den rejse forkroppen og se noget så stolt ud. Bagtil udvikler den en slags bøjet brod.
Jeg har nu sat den i ligusterhækken. Hækken skal jo alligevel klippes og jeg er spændt på om der er flere af slagsen eller om vi ser den igen. En skam at jeg ikke kunne vise den frem til mine børnebørn.

fredag den 12. juni 2009

Udplantning og studsning af piletræer

Aftenhimlen set fra mit skrivebord. Det er et betagende tæppe, der trækkes hen over os i disse sene aftentimer, hvor klokken er ved at være 22. Det er forunderligt, som himlen skifter farve. Jo, Vorherre har mange kulisser på sit lager.
Mine opstammede piletræer vokser helt utroligt og bliver studset - eller nærmere halveret 1-2 gange om året. Piletræer af den slags skal efter min mening være lette og elegante, så de svejer let i vinden. De bliver også nemt for tunge i toppen til den spinkle stamme.
Her har jeg klippet som jeg plejer: Først klipper jeg store grene af det øverste lag. De vokser som regel vildt i alle mulige retninger. Dernæst klipper jeg af længden og først til sidst nogle af de underliggende grene.
Det er vigtigt at man også kigger ind under bladhanget og får klippet de gamle tørre grene væk. Hvis de bliver siddende, virker de som et strutskørt inden under de nye yderste grene og så får man træer, som bliver alt for store. En gang imellem ser man stammede piletræer, som nærmest er pageklippede. Det synes jeg er synd, fordi det ødelægger pilens lette fremtoning.
Tagetes og Ageratum samt de pottekultiverede dahlia er klar til udplantning. Jeg har ventet på at jorden skulle blive tilpas våd, så de kunne trives uden vanding. Det er jo betydelig nemmere at vande dem, så længe de står i bakker.
Mit forsøg med at bruge avispotter er lykkedes ovenud. Det er ikke nødvendigt at fjerne avispotten ved udplantning, men jeg lavede dog hul på papiret nogle steder for at gøre det nemmere for rødderne at finde vej ud i den omliggende jord.
Det var meget blæsende i dag, men det var en herlig lun vind. På Sjælland har de fået så meget regn at der har været oversvømmelser mange steder. Hvor er det ulige fordelt selv i så lille et land. Enkelte udplantningsklare planter fik en pind, fordi de ikke var så store endnu. Det var især nødvendigt for de sølle 4 Anisisop, som jo først bliver til noget næste sommer.

søndag den 7. juni 2009

Kig fra terassen første weekend i juni

Ved eftermiddagskaffen fik jeg pludselig øje på at klematisplanten ved nedløbsrøret havde fået nogle få kæmpestore blomster. Normalt får den massevis af blomster, men de er til gengæld meget mindre. Disse her måler mere end 20 cm i diameter og jeg undrer mig over, hvad der har fået dem til at "skifte" størrelse i år.
Nu hvor Rhododendronbuskene synger på sidste vers, selvom de stadigvæk er flittigt besøgt af nogle kæmpestore bier, som jeg ikke en gang tror er bier, men gedehamse, er det porcelænsblomsternes tur til at blomstre. Selvom de er ganske små sarte blomster, er det mængden af dem, der giver sarte lyserøde svævende skyer forskellige steder i haven.
Den ene blomstrende vækst afløser den anden. Snart bliver det rosernes tur, derefter hortensia og de såede tagetes. Sidst af de blomstrende planter kommer gladioler, dahlier, sommerfuglebusk og høstanemonen. Men forinden kan jeg glæde mig til at se de syriske roser blomstre. Jeg har omplantet en busk, som faktisk ligner katost, så nu er jeg spændt på om den kan blomstre i år.

torsdag den 4. juni 2009

En lille hjælpeblomst

Når tulipanerne og andre blomsterløg er visnet ned, har jeg ofte glemt at jeg ikke må grave lige der. I havecentret så jeg nogle smukke pinde med keramikblomster, men 20 x 24,95 var dog lige i overkanten. Hjemme kiggede jeg i kassen med Hobbysager og der var både mosgummi og en stak bambusgrillpinde som blev anvendt til markeringspinde.
Det ville være en god ide at bruge forskellige farver til f. eks. tulipanløg, narcisser, nysåede ting osv. Det tager ikke mange minutter at klippe blomsterne. Nu kan jeg med sindsro se til at min gemal griber en hakke, når en blomstermarkering betyder: STOP

Rhododendron afløser tulipaner

Når tulipanorgiet slutter, er det tid til Rhododendronnens blomstring, som desværre også alt for hurtig er forbi, når det er alt for varmt og tørt. Tulipanerne visner med anstand, fordi jeg har sørget for at de nedvisnende planter skjules af hortensia, løvefod, bregner og hosta. Der er ikke noget, der er så kedeligt at se på som de visne løgplanter, som man er nødt til at lade stå indtil løget selv slipper bladene. Stænglerne kan man godt klippe ned, men der skal stå nogle blade tilbage, som løget kan trække næring fra - og sætte sideløg.
Min største Rhododendron - en af de almindelige Cathawbiense - sorter
Den røde rhododendron er nok en af de flotteste farverige i min have. Dem har jeg plantet nogle flere af sidste år - og de blomstrer allesammen. Billige indkøb i Netto.
Et par enkelte sentblomstrende tulipaner og nu har hortensia fået blade og mange af dem har blomsterknopper.
En mørkeblå akeleje har forvildet sig ind i Rhododendronbusken