mandag den 26. juni 2006

"Endelig regn" sagde vinbjergsneglene

En junibuket med jasmin og klematis Jeg henter megen inspiration ved at sammensætte blomster. Farverne inspirerer til mange andre projekter. Billederne bruger jeg desuden til fødselsdagskort og til små hilsner. Vinbjergsneglene kom ud af deres skjulesteder og var glade for at få lidt fugtige glidesåler i dag. Jeg talte omkring 50 stk. og de fleste havde brune sneglehuse, et tegn på at der er en ny generation på vej. Desværre så jeg ingen af de gamle snegle, som børnebørnene har mærket med deres navne. Måske er det en skrøne, men det siges at vinbjergsnegle æder dræbersneglenes æg - så værsgod og velbekomme.

lørdag den 24. juni 2006

Månedens terassebuket og oldefars piedestal

"Hjemmelavet arvegods" Peters bedstefar, der som ung mand faldt ved Somme i Frankrig under 1. verdenskrig har lavet mange smukke ting af træ, som vi holder meget af. Denne blomsterpiedestal har dog en lille historie idet den kun har udskæringer på de 3 sider. Peters oldemor havde ønsket sig denne piedestal, men han bad så mindeligt om at blive fri for at udskære den sidste side - træet var meget hårdt at skære i. Han slap med de 3 sider, det kunne jo ikke ses, når den stod op ad en væg. Derfor har vi heller ikke nænnet at smide den ud, men havde gemt den i skuret. Sidste år fandt jeg på at bruge den til dens rette formål - blot på terassen. Månedens buket til terassebordet På et strejtog i haven har jeg plukket lidt af alt det der blomstrer her sidst i juni måned. I buketten er der: Røde tobaksblomster, jasmin, porcelænsblomst, frøstande fra akeleje, løvefod, porcelænsblomst, salvie og en enkelt rose og klematis. Fremover vil jeg lave en buket hver måned med de fremherskende blomster for hver måned. Billederne kunne jeg tænke mig at bruge til at lave en lille personlig kalender med. Da jeg underviste i EDB i vinter, sluttede vi med at lave en kalender - her skulle man bruge de lærte ting, men det var svært at finde billeder passende til hver måned. Det bliver et lille spændende projekt.

Lathyrus på vej opad

"Oppindning" af lathyrus Ærteblomster kræver en eller anden form for stakit og opbinding. Sidste år fandt jeg på at holde dem ind til stakittet med nogle tynde bambuspinde. (Dem er beregnet til grillspyd, men som jeg bruger til at lave strikkepinde af). Jeg stikker bagenden af pinden ind i stakittet, omkring planten og ind i stakittet igen med spidsen. Nemmere kan det da ikke være. Pindene ses ikke, når planterne vokser til. Og jeg fortsætter med mit pindevæveri hele sommeren.

Tid til udplantning

"Børnehaveplanter" og en bid jalousi Nu er det på høje tid at få de frøformerede planter plantet på deres blivende plads. Jeg sår i tomme slikkasser som jeg har tigget mig til på tankstationen. De er faktisk glade for at komme af med dem. Jeg sætter 2 kasser oven i hinanden og borer huller i den øverste. Når der er kommet jord i og sået, kan man vande i den underste kasse og planterne får det vand de skal have. Ideen er til fri afbenyttelse. Senere prikler jeg ud i samme slags kasser. Kasserne er også nemme at stable, når de ikke bruges mere. Mine plantepinde laver jeg af jalousi-afklip. Alu- eller plast, det er lige meget. Det går fint med at skrive på dem med permanent tusch og det er nemt at klippe dem spidse med en saks. I de forreste kasser er der tobaksblomst til udplantning. I slikkassen er det 2. hold sølvblad. Min udearbejdsplads Peter har bygget mig et praktisk arbejdsbord bag ved vores redskabsskur og det er ret praktisk, for her står også 2 af vore 3 regnvandstønder. Jeg har ikke tålmodighed til at vente til vandkanden er fyldt via vandhanen, så der står også en stor murerbalje, som jeg fylder vandkanderne fra - det er bare 1 dyk med vandkanden. Under plantebordet er der plads til spande osv. Det kan lige gå at have plantekasser på hylden. Jeg bytter lidt rundt med kasserne så sol og vind bliver fordelt lige :-)

torsdag den 22. juni 2006

En duftende hvid Jasmin

Denne jasminbusk har været klippet totalt ned da vi byggede brændeskuret for 3 år siden. Nu er busken igen mandshøj. Desværre får jasminen nogle lange skud, som falder ned og skal klippes, hvis man ikke vil have at busken ender som en uregerlig høstak. Den dufter dejligt - men man kan hurtigt få nok. Jeg plukker den aldrig for at tage den med ind i stuen. - Det kan lige gå an med en buket på terassebordet.

Jubiii - regnvejr og andet manna fra himlen

Endelig kom den længe ventede regn fra oven og samtidig kom der "Manna fra himlen" - og det er godtnok "manne". Det er første gang at elmetræet i kratskoven smider sine frø - og jeg troede i grunden at alle elmetræer var gået ud på grund af elmesygen. Men vores gør da et desperat forsøg på at holde bestanden oppe. Gad vide, hvor mange der spirer? Også en slags bunddække?

tirsdag den 20. juni 2006

Sommerens første roser

Sommerens første roser bedårende dejlige med den skønneste duft. Desværre kan jeg ikke huske navnet på denne rosenbusk, som står op ad et espalier ved vores garage og morgenterasse. Den så rigtig ynkelig ud for et par år siden indtil jeg fik gravet ned omkring den og fik fjernet en masse byggeskrot. Med masser af ny jord og en omvendt bundløs 1½ liters sodavandsflaske gravet ned i hullet, så jeg er sikker på at vandet kommer ned til rosens rødder og ikke bare ud på terassen i tørre perioder, hvor det er nødvendigt at vande. Kristtjørnen efter voldsom mishandling i 2004 Her er så også det lovede billede af vores brogetbladede kristtjørn, som var ca. 4 meter høj og lige så bred i 2004. Vi halverede stammens højde og klippede alle grene af tæt inde ved stammen. "Den kommer aldrig igen" sagde posten, der misbilligede vores forehavende. Desværre er der kommet en ny post nu, så han fik ikke set, at det godt kunne lade sig gøre. Nu gælder det bare om at holde den sådan som den er med gentagne klipninger i løbet af året.

mandag den 19. juni 2006

Ups - det var levende !

Et tørret blad i køkkenhjørnet? Jeg skulle lige til at samle det visne blad op, som lå på gulvet i hjørnet under køleskabet. Men ups- det var levende! Det er første gang overhovedet at jeg har set et firben her i landet - og så i mit køkken. Bevæbnet med fejebakke og en spand vand fik jeg skovlen under den lille fyr og fik ham verfet ned i spanden. Længe sad den og kiggede på omgivelserne ved mit lille vandspejl - åbenbart tilfreds, for han stillede venligst op til fotografering. Gad vide om den nogensinde finder en mage. Jeg har udviklet en teori om at den evt. kan have været i Jens's rygsæk, som han bl. a. har haft med på Azorerne. Den griner min gemal meget af, men har ikke noget bedre forslag om hvor den lille fyr kunne komme fra.

Taksbuskene har været hos frisøren

Før saksen - og efter saksen Jeg har lært at bruge saks, sav og ørnenæb og en almindelig køkkensaks, som jeg klipper mine taksbuske med. Sommerklipningen skal holde buske og træer ned på et acceptabelt niveau, for inden man får set sig om, er det hele blevet alt for stort og ofte også grimt. Jeg glemte at fotografere kristtjørnen, som vi for 2 år siden klippede ca 2 meter af toppen og grenene tæt inde ved stammen. Peter troede ikke at det nogensinde blev til træ igen. Men det blev der. Der kommer et billede i morgen. Det kan godt være at taksbuskene med min klipning er mere sjældne end kønne, men nu er det 3. år de bliver klippet på denne måde og det bliver da bedre for hver gang. Sidste år "fremavlede" jeg et par ekstra grene for at give buskene en symetrisk vækst. Det tager 1½ time at klippe hver busk.

tirsdag den 13. juni 2006

Haven foran huset

Hansens forhave Jo, jo, vi har skam også en temmelig stor forhave, anlagt i to "etager" Her i juni måned er der ikke ret meget blomstrende at se på, men der er alligevel meget arbejde med klipning osv. Sidste efterår fældede vi et stort grantræ, som dækkede det meste af 12 m2 på venstre side af trappen. Her er der nu plantet nogle af de samme planter som på højre side at trappen for at skabe lidt symetri i foretagendet. Det nye bed i forhaven maj 2006 Det bliver spændende at se hvor meget planterne kommer til at gro i år. Der er et par enkelte ligusterplanter, som egner sig til at blive klippet som rund busk. Lige nu skyder de kraftigt. Og det gør ukrudtet også I forhaven er der plantet forskellige krybende småbuske - perikon, spiræa, lavendel, kirsebærlaurbær (skal holdes i ave)og masser af lavendel. Om en måneds tid ser der helt anderledes ud her. Lavendler Mine lavendler har jeg hugget ved indgangen til det plejehjem, hvor min mor boede. Der blev lavet masser af stiklinger, og de gror fantastisk i denne jord, hvor jeg har blandet masser af almindeligt bakkesand i den stive lerjord. Jeg har også pænt bedt om lov til at tage stiklinger et helt fremmed sted. De kom ikke til at gro, men det gjorde til gengæld deres frø. I år er det 3. års lavendler og de er meget mørkere og stivere og tættere end de andre. Dem er jeg mægtig spændt på, for de har ikke blomstret tidligere. Lavendlerne i forhaven har jeg klippet ned for mindre end 4 uger siden. Jeg klipper med en hæksaks, så langt ned at jeg kan se lidt grønt. Iøvrigt har jeg en gang læst at Dronning Ingrid bad slotsgartneren i Gråsten om at vente med at klippe lavendlerne til først i juni måned. Så kunne de være i blomst, når hun "indtog" slottet midt i juli måned. Forhavens iris Pludselig var de der, de 20 iris jeg havde lagt i jorden i efteråret - og glemt alt om. Lige nu står de bare og er mega-flotte mellem alt det grønne. I krukken er der plantet 1 af mine 6 hjemmelavede opstammede ligustertræer. Jeg vil gerne vise de andre frem en anden gang. Kugleklippet taks De to takstræer i forhaven var blevet alt for store og kompakte. Så enten måtte de helt væk eller også en tur til "frisøren". Jeg valgte det sidste - ud kunne de jo altid komme. I år er det 3. gang de skal klippes, og efterhånden bliver de helt kønne - eller skal vi sige mere sjældne end kønne? Jeg har en svaghed for blomster med duft. Det er første gang jeg har købt denne specielle sort jernurt, som dufter lidt af syrlige bolsjer - og denne har da også bolsjernes farver. Jeg har plantet den i en krukke ved fortrappen.

Livet på terassen

Den nye overdækkede terasse Vi har altid haft en overdækket terasse i vinklen mellem de to huslænger. Men i 2003 var tiden moden til enten udestue eller en "pænere" løsning med en overdækket terasse. Det sluttede med et kompromis, fordi vi tit havde oplevet at udestuer ved bare en smule solskin blev de rene saunaer - og sådan en har vi i forvejen. Det skulle være en pæn løsning, som vi kunne holde ud at se på også inde fra stuen. Det blev derfor et tømrerfirma, som byggede efter vore egne tegninger. Vores hus har et stort udhæng, så det + en række tagplader blev fjernet for at få den fornødne højde for enden af overdækningen. Vi valgte en dyr løsning med limtræsbjælker og isolerede plader. Isolerede plader for at undgå kondensdryp. Og så fik vi sat panserglas mellem de to første sektioner. Når solen skinner fra ca. kl. 2 - trækker vi persiennerne ned. Morgensol og aftenskygge Den overdækkede terasse ligger mod syd/vest og der er skygge om morgenen. Om morgenen flytter vi derfor over til terassens modsatte ende - op mod garagen og værkstedet (fyrrummet)for at nyde morgensolen mens der endnu er for køligt underden overdækkede terasse. Om aftenen er der dejlig køligt her, fordi garagen kaster sin skygge ved 6-tiden. Når der bliver for varmt på terassen, flytter vi op under æbletræet - som står midt på græsplænen. Her lufter det altid lidt.

150 meter græskanter afstikkes

Mange meter græskant afstikkes Jeg har i tidens løb købt flere forskellige maskiner/redskaber til at studse/afstikke græsplænens kanter med, men det er spaden, som du'r. Rundt regnet har vi nok ca 150 meter kant. De sidste mange år har jeg brugt spaden, som lige får en tur med grovfilen, så den er godt skarp. I dag tog jeg tid på det og det tager mig 1½ sekund at stikke en spadebredde af. Det er kun på de lange lige strækninger jeg spænder en snor langs kanten, hvor der skal stikkes. Så selve afstikningen tager ikke ret lang tid - og jeg tager en sektion af gangen. Det afstukne vælter jeg lige rundt så det kan ligge og tørre. Jeg hakker det op med mit yndlingsredskab, en lille mini-kultivator med 3 tænder. Til sidst ligger jeg så på knæ, ryster græstotterne, tager dem op, hvorefter det hele ryger på komposten. Nej, jeg har ikke indkøbsposen med, men i posen ligger en skumgummipude for at skåne knæene. Når posen er snavset, får den en tur i vaskemaskinen.

lørdag den 10. juni 2006

Brændeskur og hegn - eget design og byg

For et par år siden ryddede vi et stykke af krattet og byggede et skur til opbevaring af brænde. Set oppefra er det designet som et digitalt 5-tal, d.v.s. at der hvor det er åbent fortil, er det lukket bagtil. Brændeskuret fungerer godt og der er plads til knap 8 rummeter brænde + 1 stk. trillebør og lidt andet ragelse. Skuret har tagrende, så der er også plads til både regnvandstønde og den kommunale kompostbeholder bag det lille rækværk. Man kan på billedet skimte hegnet, som jeg har bygget op omkring naboens udgåede grantræer. Oprindelig var der plantet en række rødgraner som hæk mellem vore grunde da vi overtog huset. Da de blev alt for høje og mistede de nederste grene, savede naboens efterfølger grantræerne ned - for at få dem til at skyde igen fra bunden. Hm..... Altså ! Da han oven i købet ikke var interesseret i haven, kom der aldrig nogen ny hæk igen. Vi har så plantet buske på vores side, men på det sidste stykke stod der jo en række visne granstammer. Da jeg kappede grenene af vores hasselbuske flettede jeg dem ind mellem de bare granstammer, plantede efeu og brombærranker og nu er der kommet et rimeligt udseende "naturhegn" ud af det. Og i år ser det ud til at der kommer masser af brombær. Hegn flettet mellem udgåede granstammer Efeu på vej op af stammerne Naturens luner = træskulptur Når min mand Peter støder på grene med bizarre former, hænger han dem op i et træ. Selve ophænget er et lille jernanker, som vi i træets unge år hængte over en gren og glemte alt om i næsten 20 år. Nu er det vokset ind i birketræet og fungerer som ophængningskrog til vores "træskulptur".

Stor have = meget affald

To kompostbeholdere Af træet fra den gamle terasseoverdækning, som lettede under orkanen i 2003 har vi bygget en dobbelt kompostbeholder.På de indvendige sider har jeg slået noget gammelt Gardisette gardin, så skidtet bliver indenbords. 2 gange om året vender jeg bunken ved at skovle den over i den tomme beholder. På vores kommunale Genbrugsstation kan man ganske gratis hente kompostorme fra nogle store beholdere med hestemøg. Jeg tager gerne en stor posefuld med hjem derfra. Dræbersnegle elsker forrådnede ting, og desuden "hviler" de sig gerne under en sort plasticspand - så er de lige til at samle ind og blive "halshugget". Det er dejligt med lidt fast underlag ved komposten og belægningen har jeg fra en nabo, som havde ryddet op og ville køre fliseresterne væk. Jeg kunne sagtens have købt mig nogle fliser, men jeg syntes det var sjovt at lægge de forhåndenværende sten i mosaik. Til sidst måtte jeg smadre nogle fliser for at få det til at gå op. Vores "kratskov" Vi bor langs en motorvej, som dog løber ca. 50 meter nede af en skrænt. Efter bygningen af motorvejen blev der noget jord tilovers på begge sider af skrænten og det fik man lov til at købe og få lagt til sin grund for ca. 1 kr. pr. m2. Derfor er vores have også stor. Selve skrænten er beplantet med træer og buske og vi fortsatte beplantningen et stykke ind i vores have. Det er vi meget tilfredse med i dag, hvor den lille "kratskov" giver os mulighed for at lægge komposterbart affald - græs, mos, kværnede plantedele. Samtidig er her faktisk smukt og børnebørnene skal gerne "en tur i skoven" efter vinbjergsnegle. Så går der sport i at finde så mange snegle som muligt. Kratskovens bunddække af flis og efeu Hvorhen med affaldet? En stor gammel have giver masser af biologisk affald i løbet af året. Vi har ingen trailer eller anhængertræk, så vi "kværner", komposterer, lægger græsaffald i vores kratskov og under buske - og om efteråret bruger vi bålpladsen til afbrænding af stikkende rosengrene og kristtjørn. I år har vi renoveret bålpladsen så nu pynter den ligefrem i haven - til vi når til efteråret igen. Bålpladsens sten var efterhånden forsvundet mellem ukrudt og græs. Nu er restefliserne rettet op og pladsen klar til sommerens snobrødsbagning.

Planter i vuggestue og børnehave

Sået - priklet og ..... Jeg har flere hold blomsterfrø, som kun lige har spiret. Det sjove ved disse spirer er at jeg ikke kan huske, hvad det er for nogle blomster, så det bliver spændende at se. Desuden har jeg gang i "Solhat", "Nigella" (Jomfruen i det grønne)gule Nicotiana, Høje vanillegule Tagetes, Hvide Nasturtium, som er plantet ud, Cinerarie (Sølvblad) og selvfølgelig Lathyrus. Helichrysum Petiolaris er en flot sølvgrå plante, velegnet til sammenplantninger. Den gror hurtigt til en stor plante og må holdes nede med saksen. Jeg plejer at købe 5 af slagsen hvert år, men sidste efterår tog jeg stiklinger af den - og hurra, jeg har fået dem frelst gennem vinteren. Vent bare og se, hvad de er blevet til om 4 uger

Sommerens krukker

Nicotiana for frodighedens skyld, Heliotrop for duftens skyld og Bacopa for dens lette udseende, selvom den lugter afskyeligt når man rører ved den. Stor hvid hortensia, som har overvintret i krukken med bundbeplantning af mini-stedmoder i en sjov lyslilla broget farve. Hjemmelavet opstammet træ af liguster, røde stedmoderblomster og alrunerod, samt en lyng, som har overvintret i krukken. Der står flere krukker og venter på beplantning, når de hjemmesåede blomster er klare til udplantning.

1200 m2 have - 1 m2 urtehave - sådan

Overkommelig urtehave Det er en fornøjelse at kunne hente friske grøntsager i sin egen have, men den drøm har jeg sagt farvel til for længe siden. Og jeg har mange grunde til det: for lidt tid, for mange snegle, for mange kållarver, for lidt vand, for meget vand, for koldt osv. Kort sagt, det er nemmere at købe. Men i et højbed på 70 x 120 cm har jeg da både jordbær, persille, basilikum og purløg. Et andet sted i haven har jeg da også 1 ribsbusk, 1 solbærbusk og langs hegnet mod naboen har de tornløse brombær taget godt fat. Her har jeg også plantet de kartofler min søster havde tilovers. De kom først i jorden for 10 dage siden - men titter op nu. Jeg glemte at nævnte hyldebærene og hasselnødderne. Sidstnævnte er naboens, men da de får mest lys fra vores side, drysser de fleste ned i vores have. For 2 år siden var det 14 kg af megastore nødder. Derfor brokker vi os heller ikke over at de hælder slemt over vores haveskel.

Rododendron på terassen i fuldt flor

Et farveorgie lige nu Nu er alle rododendron sprunget ud og står med lysende farver mod alt det sartgule og grønne. Den opstammede syriske rose, som først blomstrer sidst på sommeren er smuk når den er knap udsprunget. Træet i baggrunden er Gingko Biloba træ, som jeg har beskåret kraftigt de sidste 5 år.

Mere genbrug - symaskinebord

Genbrug - frem og tilbage Det gamle symaskineunderstel og marmorplade købte vi for over 30 år siden hos "Pot-Valle" i Skanderborg og det har været på vej til genbrugsstationen flere gange. Men hver gang var der allerede læsset så meget i Volvoen at bordet blev stående. Så blev stellet lakeret hvidt endnu en sæson - og det var nu ganske rart med et bord det sted. I år fik jeg midlertidig sat mine nyindkøbte lavendelblå lobelia på bordet. Nu nænner jeg slet ikke at fjerne dem igen. De klæder det gamle bord ualmindelig godt.